<style>.lazy{display:none}</style>kanadský červený a biely céder pre vonkajšie sauny

Kanadské cédrové sauny

Kanadský červený céder (thuja plicata)

30. októbra 2020 Od Miloš Nunvář

tiež aj nazývaný Západný červený Céder je majestátny strom rastúci až do výšky 70 m, s priemerom kmeňa 3-7 m. Vek týchto stromov bežne presahuje 1000 rokov. V pôvodnom jazyku jeho názov vychádza z latinčiny a znamená „strom života“ alebo „tvorca dlhého života“ a pôvodný obyvatelia mu pripisovali liečivú moc.

Poznáme viacero odrôd: Céder Atlantický, Céder Himalájsky či Céder Síbírsky. Najznámejší je Céder libanonský. Preslávený je vďaka svojim vlastnostiam: pevnosť, ľahkosť a nádherná vôňa. Nečudo, že legendami opradený kráľ Šalamún ho použil na najvzácnejšiu stavbu svojej doby- Hospodinov Chrám. Rovnako aj na svoj kráľovský palác a tiež na stavbu domu pre kráľovnú, svoju ženu, dcéru egyptského faraóna. 

Najväčšou zaujímavosťou

na Kanadskom cédri je fakt, že pôvodne sa slovo „céder“ na označenie tejto dreviny nepoužívalo, nakoľko sa jedná vlastne o odrody tují. Zaradenie týchto skvostných klenotov drevín medzi cédre aj napriek tomu, že so skutočnými cédrami nemajú nič spoločné, sa začalo používať až okolo roku 1700. Aj napriek nevôli botanikov sa toto zaradenie udomácnilo a používa sa dodnes. Dnes pojmom Céder označujeme viacero amerických stromov z rodu tují, ako napríklad aj Východný biely Céder alebo Aljašský žltý Céder.

Kanadské cédrové drevo je príznačné vynikajúcou odolnosťou voči poveternostným podmienkam a prirodzenou krásou. Je odolné voči dažďu, plesniam aj drevokazným hubám. Táto odolnosť je daná vysokým obsahom prírodných olejov, ktoré získava z pôdy vo vancouverskej oblasti v Kanade, kde tento strom rastie. Tieto oleje spôsobujú, že drevo je odolné aj voči plesniam aj dlhé roky po spílení stromu.

Drevo má výraznú kresbu s minimálnym obsahom hrčiek. Je symbolom elegancie a luxusu, jedná sa o veľmi obľúbenú drevinu, pre vonkajšie aplikácie ako napríklad fasády. Vyniká svojou neobyčajnou krásou. Tento neprehliadnuteľný materiál ocenený architektmi, staviteľmi, majiteľmi domov a umelcami, je krásnym doplnkom každej budovy. Vďaka pozoruhodne príjemnej vôni a vzhľadu sa Céder dobre hodí do mnohých interiérových a exteriérových stavebných projektov (a to aj napriek tomu, že je to relatívne mäkké a krehké drevo).

Pri saunovaní oceníte nádherný vzhľad, príjemnú vôňu, ale aj mechanickú stabilitu a odolnosť dreva.

Drevina má jednotnú farebnosť, v ktorej sa ukrýva bohatstvo jasno oranžových a zlatisto hnedých odtieňov s nádychom do ružovkastej, červenej i fialovej farby. Pre povrch sú charakteristické saténové odlesky. Vekom stráca červenkasté odtiene a nadobúda striebornú a sivú farbu.

Kanadský červený Céder je ideálny do sáun, wellness konštrukcií a k vírivkám. Céder sa však často používa aj na výrobu vnútorného nábytku, ako sú truhlice, stoly a doplnky, pretože má jedinečný načervenalý odtieň a vonia. V minulosti sa používal aj pri výrobe lodí a kanoí. Červený céder je tiež vďaka svojim vynikajúcim akustickým rezonančným vlastnostiam dobrou voľbou pre hudobné nástroje.

Céder nie je nutné povrchovo upravovať, drevo časom prirodzene zošedne. Jeho životnosť v neošetrovanom stave vo vonkajšom prostredí je 25 rokov, ak sa pravidelne ošetruje, životnosť sa násobne predĺži.

Pre zachovanie farebnej stálosti a pôvodnej krásy dreva sa odporúča ošetrovať ho ochranným transparentným olejom. Tým sa drevine zabezpečí výživa, prinavráti sa pôvodná krása dreva a ochráni pred UV žiarením. Pri jemnej a náročnej drevine ako je Kanadský červený Céder je žiaduce renováciu / údržbu zveriť do rúk kvalifikovaného majstra.